Web Toolbar by Wibiya Клисурски манастир „Свети Свети Кирил и Методий“ | Блогът на Вършец

Клисурски манастир „Свети Свети Кирил и Методий“

Клисурски манастир
Клисурският манастир „Свети Свети Кирил и Методий“ е действащ мъжки православен манастир във Видинска епархия. Намира се в Северозападна България, Област Монтана, Община Вършец. В близост е до село Цветкова бара (между градовете Берковица и Вършец). Основан през 13 век. По време на османското робство многократно е разрушаван. Възстановен в края на 19 век.


Леглова база клисурски манастирМестоположение:
Намира се на 85 км. от София и на 9 км. от Берковица. Има статут на отделно селище (с настоящ адрес). Храмовият му празник е на 11 май. Четвърти по големина в България. Разположен в подножието на северните склонове на връх Тодорини кукли в Западна Стара Планина.


История:
От времето на Втората българска държава и царуването на Иван Асен II (1240 година) е основан манастир наречен Пустия. Манастирът е многократно опожаряван, разрушаван и наново съграждан от християнското население.
Клисурски манастир до Вършец
През възраждането е въстановен от Александър Дамянов (йеромонах Антим) от Берковица. През 1869 г. той построява магерницата, а след това параклиса "Свети Никола" и Аязмото. От 1887 до 1890 е съградена и църквата "Св. равноапостоли Кирил и Методий". Архимандрит Антим - ктитор и игумен на манастира умира през 1922 г. Друг виден дарител на манастира е Илия Стоянов.

Църквата и манастира са реставрирани през 1936-37 години, в който последен вид са се запазили до днес. Реставрацията е дело на самоковски майстори, които изработват и иконостаса. Стенописите зографисват Георги Желязков и Георги Богданов.

Природа: Клисурският манастир е разположен в живописна местност. Районът му е привлекателен център за почивка и разходка. Манастирът е духовен център, както и място за поклонение и общение на миряните.

От месец май 2007 година в манастира се заселват 6 монахини, българки от Вардарска Македония.


Храм на клисурския манастир
Още снимки на манастира тук.

Източници:

Facebook албум на Клисурски манастир

Клисурски манастир (Монтанско)

Клисурски манастир „Свети Свети Кирил и Методий“

След Великден в 'Клисурският манастир' (в снимки).

6 коментара:

 1. Какво мислите за Клисирският манастир?
  За мен това е "кътче от рая".
  Нека хората посетили манастира изкажат своите впечатления!

  ОтговорИзтриване
 2. За пръв път ходя в тоя край на България.Върнах се от там само преди 3 часа и свалям шапка на всички поколения назад ,създали и съхранили и на тези които продължават да пазят ,почитат ,и се грижат за тия прекрасни местенца от нашата страна.Манастира просто е уникален.Както и всички такива обители в страната ни.Не си приличат един с друг и това още по-вече ги прави неповторими.Поклон на неговите създатели и пазители ,и на всички които продължават тяхното дело.П О К Л О Н.

  ОтговорИзтриване
 3. Ето човек почувствал магията на Клисурският манастир. Моля повече хора да споделят своите впечатления!

  ОтговорИзтриване
 4. преди около 4 години за пръв път посетих манастира и от тогава много пъти се връщам отново и отново.Това е място наистина докоснато от Бога.Там човек се чувства пречистен и зареден.
  Марина
  15.09.2011г.

  ОтговорИзтриване
 5. Галина Атанасова14 февруари 2012 г., 21:39

  През 2007 г. имах щастието да посетя Клисурския манастир "Св.св. Кирил и Методий". Участвах в лагер по иконография. Там изкарахме и Великден.Излъчването на самия манастир, природата, топлото отношение на хората от манастира са неотразими с думи. Сутрин се събуждах рано, излизах на двора и като, че ли имах сили да полетя в небесата като птичка. Чувствотое неописуемо! Вурнах се у дома много заредена от преживяното там, плюс една нарисувана от мен икона. Вече пет години често си спомням за манастира и мечтая пак да го посетя, но този път със семейството си. Искам и те да почувстват това, което аз изживях. Там се запознах с една изключителна жена-писателката Мариана Еклесия, с която и до днес поддържаме връзка. Разглеждам снимките от манастира в последните години и виждам, че е станал още по-привлекателен. Дните изкарани там, хората с които се запознах, наученото по иконография оставиха незабравими спомени и чувства в моята душа. И до днес в свободното си време продължавам да рисувам икони. Дано някога имам възможността пак да отида на това райско кътче.

  ОтговорИзтриване
 6. Манастира е прекрасен. Мисля, че е редно и да добавиш официарният сайт на манастира като линк. : www.kisurskimanastir.com

  ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Вършец за мен е символ на здраве, защото с животворните си води къпе и лекува телесни недъзи, а с великолепната си природа възражда преуморената душа, спомага за възстановяването на хармонията между тялото и душата.” (Д-р Дамян Иванов Първият директор на баните и основател на Боровия парк.)